Faceți căutări pe acest blog

7 ian. 2013

Ajunge zilei rautatea...

Stare sau schimbare? Sa mizezi pe continuitate, pe traditie, pe stabilitate sau sa-ti pui sufletul pe rupturi, noutati, "revolutii"?
Probleme romanesti.
Ele sunt de tipul sau-sau, transformandu-se, pana la urma, in nici-nici, caci semnificatiile acestor alegeri negatoare se anihileaza reciproc.
De aici o cultura romaneasca a extremelor, a isteriilor si exagerarilor. Pare ca este o trasatura psihologica, desi, astazi, este greu de crezut ca poate exista, cert, o psihologie clara a popoarelor. Si totusi, comportamentul- adica posibila manifestare externa a unei trasaturi sufletesti- exista, se vede, ne izbeste-n fata, zilnic.
Sa privim natura. Sa ne intoarcem dinspre lumea involburata a oamenilor, catre lumea miraculos-armonioasa a naturii. Si ce vedem?
Diferente. Marii si micii, zburatoarele si taratoarele, acvaticii si terestrele, inalturile si adancurile- si toate opusele posibile sunt impreuna, se completeaza, se sprijina ( pe fundalul vag al luptei pentru existenta- o expresie a oamenilor!) si continua impreuna, formand o unitate mirifica, dovada sigura a unei Creatii, a unui Creator deloc uman...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu